• Writer's pictureReteaua Profesionistilor

Comunicat CNR 25.02.2023

La primele două şedinţe CNR, care au avut loc pe 28 ianuarie respectiv 25 februarie 2023, au fost stabilite următoarele măsuri:

(1) A fost adoptat un Regulament de Ordine Interioară (ROI) al CNR, astfel încât să se asigure transparenţa şi echilibrul lucrărilor.

ROI-v1
Download PDF • 374KB

(2) A fost trasată o listă comună a resurselor pe care fiecare Membru CNR le pune la dispoziţia viitoarei strategii electorale comune.

(3) S- a stabilit lansarea unei prime iniţiative legislative cetăţeneşti pentru modificarea Art. 54 alin. (1) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor precum şi pentru modificarea Art. 3 alin. (1) şi a Cap.IV (Art.28-41) din Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nr. 334/2006.

(4) S- a stabilit, în regim temporar, gândirea unei formule tehnice descentralizate a viitoarei campanii electorale. Fiecare partid membru al CNR îşi va formula propriile liste de candidaţi, în următoarele condiţii:

a. acolo unde există posibilitatea, se vor construi una sau mai multe alianţe electorale între partidele din CNR, cu sprijinul tuturor platformelor civice membre ale CNR

b. acolo unde un partid membru al CNR doreşte să se angajeze într-o alianţă electorală cu un partid parlamentar, îşi va da demisia din CNR

c. acolo unde un partid membru al CNR doreşte să se angajeze într-o alianţă electorală cu un partid neparlamentar care nu este membru CNR, se va cere acordul CNR.

d. Listele de candidaţi propuse în oricare din versiunile de mai sus se vor aproba în CNR şi se vor bucura de susţinerea electorală a CNR, la toate nivelurile.

e. Candidaţii care nu sunt propuşi de membrii CNR deja existenţi pot contacta CNR direct, respectând condiţiile din ANEXA1 & ANEXA2.

(5) S- a stabilit lansarea apelului public la candidaturi pentru listele electorale din cadrul următoarelor alegeri (ANEXA1). Preşedintele partidului Alianţa Etocrată pentru Reformă (AER) a anunţat oficial că lista candidaţilor AER pentru alegerile europarlamentare, din 2024, va fi dedicată Diasporei, în totalitate. Acest anunţ reprezintă un gest politic fără precedent, pe scena politică românească. Lista va cuprinde 33 de locuri oficiale în PE plus 10 rezerve.

Anexa1
Download PDF • 205KB